Het verhaal van koffie

Koffiesoorten

Espresso

Een espresso is een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie. Hoewel het formaat misschien anders doet vermoeden, is de smaak van een goede espresso groots! De naam komt van het Latijnse woord ‘uitpersen’. Deze naam kreeg de Italiaanse klassieker niet voor niets. Bij het bereiden van een espresso wordt de koffie onder hoge druk ‘geperst’ voor een geconcentreerde smaak.

Latte Macchiato

Een latte macchiato bestaat uit warme melk, melkschuim en espresso. Wanneer de latte macchiato op de juiste manier is gemaakt, ontstaan de bekende drie lagen in het glas. De letterlijke vertaling van ‘latte macchiato’ is ‘gevlekte melk’. Deze naam komt voort uit de bereidingswijze: door de koffie pas achteraf toe te voegen aan de warme melk en het melkschuim ziet de melk er gevlekt uit.

Cappuccino

Cappuccino wordt bereid met een derde vers gezette espresso, een derde warm gestoomde melk en een derde melkschuim. Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Bij een cappuccino schenkt u eerst de espresso in en dan pas de opgestoomde melk. Op deze manier mengt de witte kleur van de melk zich mooi met de kleur van koffie. De snuf cacao bovenop de cappuccino heeft inmiddels plaatsgemaakt voor stevig en glanzend melkschuim met de mooiste latte art.

Ice Coffee

Een ijskoffie is een koude koffie, ideaal voor in de zomermaanden. Een ijskoffie bestaat uit ijsblokjes, die zijn overgoten met een enkele of dubbele shot espresso. Een ijskoffie is niet hetzelfde als een Cold Brew Coffee. Dit is een zetmethode om koude koffie te bereiden: hierbij wordt gemalen koffie met koud water gemengd.

Cortado

Een cortado is in Nederland niet zo bekend, maar wordt in landen als Spanje, Portugal en Cuba aan de lopende band besteld. De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso, die wordt ‘gesneden’ door warme melk. Er gaat net zoveel melk als espresso in deze koffie; soms zelfs iets meer. Deze melk heeft geen schuim. Wordt hij toch met een beetje schuim gemaakt? Dan krijgt hij ook wel de benaming ‘leche y leche’, wat ‘melk en melk’ betekent.

Koffie Verkeerd

Een koffie verkeerd wordt ook wel een cafe au lait genoemd. Het is een kop zwarte koffie met veel melk, die lijkt op andere koffievarianten die met melk worden gemaakt zoals bijvoorbeeld latte macchiato of cappuccino. Koffie verkeerd wijkt van deze koffievarianten af omdat zij niet op basis van een espresso is gemaakt. Ook zit er geen opgeschuimde melk in de koffie.

Americano

Een Americano is een espresso, die is aangelengd met heet water. De smaak die zo wordt gecreëerd, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie. Qua sterkte liggen Americano koffie en filterkoffie erg dicht bij elkaar. De Americano is groter in volume dan een espresso, waardoor u langer van uw kopje kunt genieten.

Lungo

Een Caffé Lungo, ofwel een ‘lange koffie’, is een koffiesoort met een lang extractieproces. Een Lungo wordt daarom ook wel een ‘uitgerekte espresso’ genoemd. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso: dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Hierdoor heeft een Lungo een langer extractieproces; het duurt immers langer tot al het water door de koffie heen is geperst. Dit langere extractieproces zorgt ervoor dat er meer componenten van de koffie worden opgenomen door het water. Het resultaat is een sterkere, meer bittere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje.