Het verhaal van koffie

Arabica- en Robustabonen

Er bestaan wereldwijd meer dan zestig verschillende soorten koffiebonen. Slechts twee hiervan zijn geschikt voor consumptie: de Arabicabonen en de Robustabonen. Arabica koffie is wereldwijd de meest gedronken koffiesoort: zeventig procent van de totale koffieproductie is gemaakt van deze koffieboon.

Beiden soorten bonen hebben unieke kenmerken. De smaak van Arabicabonen is zoet en zacht, met een aroma van suiker en fruit. Robustabonen hebben een stevige, ronde smaak. Deze bonen zijn bovendien erg bitter. Voor beide koffiebonensoorten geldt, dat de smaak sterk afhankelijk is van het land van herkomst.

De Arabica koffieplant groeit met name in hoger gelegen streken rondom de evenaar, zoals Midden- en Zuid-Amerika. Robustabonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar, zoals Zuid-Oost Azië. Zij hebben een vrij hoog cafeïnegehalte, doordat ze zich met behulp van cafeïne beschermen tegen dieren en ziekten. Omdat de Arabicabonen op veel grotere hoogte groeien, bevatten deze een stuk minder cafeïne. Voor kwalitatief goede koffie worden over het algemeen uitsluitend Arabicabonen gebruikt óf een blend van Arabica- en Robustabonen.