Het verhaal van koffie

Koffieplanten groeien in landen met een (sub)tropisch klimaat, het liefst bij een temperatuur tussen de 17 en 23 graden Celsius, met veel neerslag en op een vruchtbare bodem. De ene plant groeit vanaf zeeniveau, de andere pas op achthonderd meter hoogte.

Waar komt onze koffie vandaan?

De huidige ‘koffiegordel’ ligt in de zone rondom onze evenaar: tussen de 23 graden noorderbreedte en de 25 graden zuiderbreedte. Hier liggen ongeveer zeventig koffieproducerende landen. De grootste koffieproducent is Brazilië: dit land levert ruim een kwart van de wereldproductie.

De Arabieren waren de eersten die rond de vijftiende eeuw koffie maakten zoals wij deze kennen. Door de eeuwen heen werd koffie een steeds belangrijker onderdeel van de samenleving in het Midden-Oosten. Vanaf het einde van de vijftiende eeuw stuitten Europese ontdekkingsreizigers op de diverse koffiehuizen, die hun oorsprong kennen in Mekka.

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Vanaf 1660 begon de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in koffie te handelen met de Arabische wereld. Omdat dit erg duur was, verzonnen de Nederlanders iets anders. Ze brachten hun eigen koffiebonen naar Java, waar de koffieplant prima bleek te groeien. De compagnie begon zelf in koffie te handelen en Amsterdam werd al snel het wereldcentrum van de koffiehandel.